rólunk

Bemutatkozik a Családépítő Egyesület

A Családépítő Egyesület célja,

hogy működésével hozzájáruljon az erős és egészséges családok megalapozásához és építéséhez. Rendszeres, időszakos és alkalmi programjaival és kiadványaival olyan értékrend és gyakorlati modell bemutatása, ami elősegíti a családtagok és családok egészének kiegyensúlyozott működését, lelki, érzelmi és szociális beintegrálódását a család közösségébe, a családokat körülvevő kis közösségekbe, végső soron a társadalom egészébe.

Egyesületünk 2004. augusztusa óta TE 4041 szám alatt nyilvántartott országos társadalmi szervezetként működik Érdligeten. Az egyesület közhasznúvá válását már egy évvel az alapítása után bejegyezték. Az alapítók Érdligetről, Diósdról, Szigetszentmiklósról összejáró barátok. Az egyesület már 2001-ben keresztény meggyőződésű és elkötelezettségű önkéntesekből szerveződött csoportként kezdte meg tevékenységét. Első jelentős programja a 12 alkalomból álló „Érdi Családépítők Köre” előadássorozat volt, melyet a helyi Széchenyi István Általános Iskolában tartott meg. Az előadások témái, a meghívott előadók, felkészült szakemberek mind hozzájárultak a szép számú látogató mellett (alkalmanként közel harminc fő) az egyesület ismertségének megalapozásához.

Az előadássorozat folyománya lett többek között az Érdligeti Közösségi Házban Kovács Lujzi vezetésével, heti rendszerességgel zajló „Kreatív Kör”, amelyre gyerekek és felnőttek egyaránt szép számban járnak. Az ifjúság felé nyitott a „tini-klub” nevű játszóház, a „húszon túliak” pedig céltudatosságot erősítő programokon találkozhatnak két hetenként csütörtök este. A havonkénti Férfiköri esték a férfiszerepek felelősségteljes építését célozzák. (10-15 résztvevő) Ezek ma is rendszeres alkalmak, amelyekhez lehet csatlakozni. 2003 őszén indult az első Házaspáros Csoport, amelynek témája a házastársunk énképének építése volt. A hét házaspár hét alkalommal találkozott, egy-egy fejezetét átbeszélgetve ennek a területnek.

A családok életében jelentős ünnepekhez kapcsolódó programok egészítették ki a most már hagyományokat követő éves naptárt. Ilyen rendezvények a „Családok Karácsonya” és a „Húsvét az Egész Családnak”. Az elmúlt nyarakon egy hetes Napközis Kreatív Táborokat is szerveztünk, tizenöt – húsz gyermek részére, amelyeket az elnyert városi pályázati támogatás is segített.

„Páratlan Páros Nap” címmel egynapos házaspáros konferenciáink is voltak különböző üdülőhelyeken, ahová az ország számos pontjáról ötvenöt házaspár jött. Négy előadás és a szép környezet egyaránt felejthetetlenné tette a konferenciákat mindenki számára. Ennek folyományaként újHázaspáros Csoport indult, amelyre egy éven át tizenöt házaspár járt kétheti rendszerességgel. Programunkat már több vidéki városban is igényelték, és azoknak örömmel eleget tettünk, vendéglátóink örömére és segítésére.

Ez elmúlt évi és az idei programjaink a felsoroltakon kívül új elemeket is tartalmaznak, például az építő tábort, amelyet itt Érden a Tárnoki u. 6-ban szerveztünk a Családok Háza rendbehozatalának céljából, ahol ugyancsak családokat, házaspárokat várunk a jövőben megrendezendő programjainkra. A házasságok, családok megerősítését, a preventív informáló, kapcsolat- és közösségépítő hangsúlyt a szükségletekre reagálva igyekszünk megvalósítani, amelyeket alkalmankénti házassági tanácsadás is kiegészít.

A Szülő-klub a Széchenyi István iskolában is kedvelt foglalkozásunk, amelyet Varga György vezető munkatársunk szervez. Folytatása a Családok Házában van, amelyről folyamatosan értesíteni fogjuk az érdeklődőket. Tervezzük a családok, gyerekek napközbeni programjainak beindítását, és egy kávéház megnyitását.

Az egyesület működésében, szemléletében, eszközeiben és megközelítésében egyaránt meghatározó és irányadó a Biblia tanítása az egyén, illetve a házasság és család szerepét, identitását és működését illetően. Tagjai elkötelezett keresztény gyülekezeti tagok is, akiknek önkéntes munkája hitbeli meggyőződésükből fakad.

Egyesületünk törekszik más, hasonló célú és szemléletű szervezetekkel való együttműködésre, közös programokkal, városrész takarítással egybekötött kirándulással a Nagycsaládosok Egyesületével, vagy a „Páratlan Páros Nap” szervezésével a Timóteus Társaság Alapítvánnyal. Az egyesület 2003. májusa óta szorosan együttműködik az Érdligeti Biblia Közösséggel (baptista gyülekezet), a Menedék Alapítvánnyal, a XXI. Század Alapítvánnyal, akikkel közösen pályázunk programok megvalósításában.

Egyesületünknek még nincs főállású munkatársa, de költségvetése már így is jelentős, amelyet tagdíjakból, személyes adományokból, pályázatokból fedezünk. A 2007 évi HEFOP pályázaton is nyertünk 400 ezer forintot programjaink megalapozásához. A kreatív napokra pályázunk, amely szülők és gyermekek párhuzamos foglalkoztatását tűzte programjára Érdligeten a Liget Házban, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Kovács Zoltán
Egyesületi elnök